Je hebt jezelf een doel gesteld van ik ga op mijn voeding letten, 3x per week naar de sportschool en over 3 maanden moet alles normaal zijn en het zo blijven. Het veranderen van je levensstijl voor de korte periode is vaak te doen door jezelf even alles te ontzeggen wat je normaal neemt en super actief te gaan sporten. Waar je vaak na 3 a 4 weken tegenaan loopt is dat je toch dat ene broodje met kaas of pindakaas wil of mee wil met een etentje. Je hebt het dan al snel over een dieet want je mag niets van jezelf en niet afwijken van dat ene schema of receptenboekje met beperkte keuze. Je hoofd gaat alleen maar denken, wat mag ik niet en dat wil ik juist hebben en het wordt alleen maar moeilijker om jezelf alles te ontzeggen. Het is dan ook niet de oplossing om op de langere termijn met heel veel restricties te eten. Je hebt een schema nodig die je als leidraad gebruikt en waarbij je niet de hele dag hoeft te bedenken wat mag ik nu eten. Nee, je wil het gewoon kunnen aflezen en als je iets mist dat je met je coach kijkt of het in je schema kan worden meegenomen of liever voor een verwendag te gebruiken. Het gaat om een levensstijl en een leven zonder pindakaas en af en toe een keer een pizza of sushi is niet vol te houden tenzij je dit allemaal niet lust natuurlijk.

Hetzelfde met sporten de eerste 3 a 4 weken ga je elke week trouw 3x naar de sportschool en daarna wordt het al minder omdat je erachter komt dat je fitness helemaal niet leuk vindt.

Het is allemaal geen probleem als je fitness niet leuk vindt want er zijn nog genoeg andere sporten en manieren van bewegen waardoor je afvalt. Maar als je doel is dat je veel strakker wil worden en spiermassa wil opbouwen dan zal je er wel iets aan moeten doen. Een coach is de persoon die je vraagt hoe het gaat en als het niet gaat geef dan ook eerlijk antwoord, want wat een coach niet weet dat kan hij ook niet coachen. Een coach is geen helderziende en heeft het nodig dat je zegt hoe het gaat en ook hoe jij je voelt. Het kan wel heel goed gaan met je eten maar je vindt de sport niet leuk maar je durft dit niet te zeggen. Wees eerlijk naar jezelf en kijk met je coach wat je wel wil doen aan sporten en waar je energie van krijgt. Wil je echt jezelf 3 x per week dwingen naar de sportschool? Prima als het je lukt maar als je echt niet wil dan moet je kijken naar wat je wel wil. Probeer te denken in oplossingen en niet in problemen en kijk naar wat je blij maakt. Al dat je voeding op orde is en je hebt een soort beweging c.q. sport gekozen die je leuk vindt dan heb je er plezier in en hou je het op de langere termijn ook vol, je hebt dan echt een andere levensstijl ontwikkeld.

Nee, je hebt dit niet in 3 dagen, 3 weken gedaan maar je praat dan echt over een traject van wel 3 tot 6 maanden dat het gaat aanvoelen als een levensstijl. Belangrijkste is communiceer met je coach ookal is dat soms best lastig om te erkennen dat je iets niet wil of leuk vindt. Een coach zal meedenken met de mogelijkheden voor een sport en jij beslist zelf of je een sport leuk vindt. Daarbij is de weg naar je doel geen rechte weg maar een hobbelweg waar je tegen punten aanloopt en door ze met je coach te bespreken kan deze je advies geven waar nodig. Indien het niet het vakgebied is van je coach dan kan hij of zij je adviseren met het gaan naar een huisarts of psycholoog om zo de balans te vinden met bewegen, voeding, werk en prive. Je kan uiteindelijk alle handvatten hebben tot een gezondere levensstijl en het behalen van je doelen maar je moet uiteindelijk zelf de boodschappen doen en je eten klaarmaken. Jij bent zelf verantwoordelijk voor hoe je er over een paar maanden uit kan zien en hoe jij je voelt. Uitstellen en excuses verzinnen kan iedereen maar de eerste stap zetten naar je gezondere levensstijl daar is moed voor nodig. Dat je tegen dingen aan gaat lopen is onvermijdelijk maar bedenk wel je hebt de belangrijkste stap al gezet en dat is het beginnen aan je nieuwe levensstijl.